Kelt húsvéti kalács

 

Nálunk nem volt még olyan húsvét, hogy ne maradt volna a szombaton főzött sonkából.. Több felhasználási módja is van, de ez az egyik legfinomabb. 🙂

Hozzávalók:

Tésztához: 2,5 dkg élesztő, kb. 3 dl tej (langyos), 1 kk. cukor, 60 dkg finomliszt, 2 tojás,1 kiskanál só

Töltelékhez: 30 dkg sonka, 4 főtt tojás, fél-fél mokkáskanál só és bors, 1 csokor metélőhagyma (vagy újhagyma, medvehagyma is jó hozzá)

+vaj a tészta megkenéséhez

húsvéti kalács
Fotó: Gabula András

Az élesztőt beleszórjuk kb. 1 dl langyos tejbe, megszórjuk cukorral és kevés liszttel. 10 percig langyos helyen felfuttatjuk. A többi tejjel, liszttel, tojásokkal és a sóval jól megdagasztjuk, minimum 5 percen keresztül. Akkor jó a tészta, ha hólyagos, és elválik az edény falától. Letakarjuk, kb. 40-45 percig duplájára kelesztjük. A sonkát és a tojást apróra vágjuk, összekeverjük a hagymával. A tésztát enyhén meglisztezett gyúródeszkán kb. 1,5 cm. vastag téglalappá nyújtjuk. Kevés olvasztott vajjal megkenjük, majd a sonkás keveréket rászórjuk. Feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd kb. kétujjnyi vastagra szeleteljük. A tekercseket egy 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába egymás mellé rakosgatjuk. További 30 percig kelesztjük a formában. A tetejét bekenjük vajjal, majd előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30-35 percig sütjük (180 C, légkeveréses sütőben 160 C fokon)
Nagyon finom önmagában is, de kínálhatunk hozzá fokhagymás-sós-borsos tejfölt is.

Jó étvágyat hozzá!

A NEFF sütőivel pedig időt spórolhatunk, elkészíthetjük a kalácsot a főétellel vagy más süteményekkel együtt! Ez hogyan lehetsége? A CircoTherm funkcióval.. Az új EfficientDrive® motortechnológiának köszönhetően 4 szinten lehetséges a sütés úgy, hogy a hal halízű, a sütemény pedig sütemény ízű marad.

Ne feledje, áprilisban ajándék vacsora (Gianni Annoni éttermében) vagy pénzvisszatérítés jár NEFF sütői mellé!!  http://colornaturalis.hu/neff-vagy-neff/