Németországból származó karácsonyi (adventi) sütemény. Természetesen az év bármely szakában elkészíthető.. 🙂
Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 élesztő
1,25 dl langyos tej
20 dkg olvasztott vaj/margarin
5 dkg zsír
1 rum aroma
0,5 mandula aroma
fél tk. szerencsendió
fél tk. kardamon
30 dkg mazsola
15 dkg feketeszemű mazsola
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg kandírozott narancshéj
15 dkg darált mandula
A megkenéshez: 20 dkg olvasztott vaj
A megszóráshoz: porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Szórjuk a lisztet egy tálba, a közepébe nyomjunk egy mélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt, kis cukrot és kis langyos tejet, majd kelesszük meg (kelesztés funkció). Keverjük hozzá a zsiradékot, a maradék cukrot és annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Dagasszuk tovább, majd tegyük hozzá a mazsolákat, a citrom-és narancshéjat, és a mandulát. Jól dagasszuk meg, majd kelesszük tovább. Ha nagyjából másfélszeresére nőtt a térfogata, gyúrjuk át és formázzuk meg: 2 cipót készítsünk, és fektessük sütőlapra. A sütőben tovább kelesztjük (kelesztés funkció).
Sütés: alsó-felső sütésnél 50-65 perc, 180 fokon.
Miután megsült, rögtön kenjük be olvasztott vajjal és bőségesen szórjuk meg porcukorral. Kb. 20 szelet lesz egy cipóból.
Jó étvágyat hozzá!
Ha eddig nem lettek jók a kelt tésztás sütemények, a NEFF sütőinek segítségével garantált a siker: a tésztakelesztés funkció meleg és párás levegő segítségével biztosítja az ideális körülményeket az élesztő kelesztéséhez. A Circo Therm funkció segítségével pedig időt spórolhat -ez különösen karácsony előtt jól jön-, hiszen akár húst, zöldségeket is süthet a kalács mellett, az ételek nem veszik át egymás ízét, illatát. A NEFF sütőiben található Slide&Hide funkció a sütő aljába rejti el a sütőajtót, így könnyedén odafér ételeihez, a Comfort Flex sínek segítségével pedig biztonságosabban és kényelmesen veheti ki a sütőből a forró ételeket. (Facebook posztunknál rövid videó mutatja be a használatát)
Felkeltettük érdeklődését, szeretne többet megtudni a NEFF sütőkről? Keressen bennünket a cnbutor.robert@gmail.com e-mail-címen, vagy a 06703687555-ös telefonszámon.